Kirjoitelmani käsittelee Yle uutisten artikkelia, jossa kerrotaan pandemian aiheuttamasta työpulasta kouluterveydenhuollon piirissä. Jo ennenkin kouluterveydenhoitajien määrä on ollut hieman niukka, ja koronan takia se on vähentynyt entisestään. Kouluterveydenhoitajilta jää monilla tavoin perustyöt tekemättä koronatöiden vuoksi ja se vaikuttaa myös oppilaisiin. Kouluterveydenhoitajat ovat jo ennestään olleet ylikuormittuneita oppilaiden suuresta määrästä ja tekemättä jätetty työ tulee vielä myöhemmin vastaan.

Lukiessani tätä artikkelia, heräsi minulla huoli lasten ja nuorten hyvinvointia kohtaan. Kouluterveydenhuollon puutteelle on yritetty keksiä eri ratkaisuja ja yksi niistä on palveluseteli, jossa vanhempi voi viedä setelillä lapsensa yksityiselle lääkäriasemalle terveystarkastukseen.

Kuvittelin ikätovereitani tähän tilanteeseen. Tässä iässä vanhemmille puhuminen omista huolista, voi olla haastavaa. Jos tie terveystarkastukseen on tehty näin hankalaksi voi olla, että lapsi mitätöi aikeensa mennä terveystarkastukseen, koska ei haluaisi tehdä siitä niin ”isoa juttua” tai kertoa vanhemmilleen. Toisaalta myös käynnin vastuu on vanhemmalla. Jos vanhempi päättää olla viemättä omaa lastaan, voi lapsen terveydentila ja erityisesti mielenterveyden tila jäädä huomiotta.

Koen myös, että tämä pandemia on rajoittanut nuorilta paljon jo ennestäänkin. Monia vapaa-ajan aktiviteettejä on rajoitettu ja etäopiskelu rasittaa, kun ei näe kavereita koulussa. Jos mielessä on jokin painava asia, on jonkun juttusille menosta tehty hankalaa. Jos koulussakaan ei ole ketään kenelle voisi mennä helposti ja huoletta puhumaan, ja kotona välit ovat huonot, saattaa mielenterveys olla vaarassa.

Jäin myös pohtimaan miksi terveydenhoitajista on ylipäätään pulaa. Onko palkka huonoa suhteessa työn määrään vai onko vastuu liian suuri? Jos työ on raskasta, voisiko sitä jotenkin jakaa eri tahoille. Tilanne on varmasti raskas kouluterveydenhuoltajille ja lisähommat eivät varmasti vähennä tulevaa taakkaa.

Kuten uutisessa mainittiinkin, satsaus kouluterveydenhuoltoon on satsaus tulevaisuuteen, sille me nuoret ja lapset olemme tulevaisuus ja meidän hyvinvointi on yhteiskunnan käsissä.

Pandemia syö edelleen kouluterveydenhuoltoa – väkeä siirretty koronatehtäviin | Yle Uutiset | yle.fi