Kirjoitelmani käsittelee uutista, jossa presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt Suomalaissotilaiden lähetyksen Afganistaniin. Uutisessa kerrotaan, kuinka suomalaissotilaiden olisi tarkoitus suojata ja auttaa afganistanilaisia, jotta evakuoitavat henkilöt saataisiin pois. ulkoministeri Pekka Haavisto nosti esiin suuren huolenaiheen. Hän kertoi Talibanien tiesuluista ja huomautti, että suomalaissotilaat eivät pääse pois Afganistanista. 

Mielestäni Niinistön päätös oli ongelmallinen. Suomesta lähetettiin niin pieni määrä sotilaita, että apu on vain minimaalinen. Niinistö laittaa tällä päätöksellä turhaan Suomen eliittiä vaaraan, kun kaikilla ei edes ole vakuutusturvaa. Tilanne Afganistanissa on hyvin kriittinen, joten sotilaiden myöhäinen lähetys saattoi myös olla kohtalokas virhe. 

Miten päätöstä olisi voinut muuttaa kannattavammaksi? Suomen olisi pitänyt tehdä laajaa yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa. Tällä tavoin olisi saatu tarpeeksi iso yhteisö, joka olisi voinut luoda huomattavan etulyöntiaseman Afganistanissa. Suomi olisi myös voinut jättää sotilaat lähettämättä ja turvata tällöin oman selustan, koska Talibanit eivät uhkaa Suomea.