Tässä kirjoituksessa käsittelen ja pohdin Ylen uutista naisten tulevasta asemasta Afganistanissa Talibanin noustua valtaan elokuussa 2021.  

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on päättänyt jäädä Afganistaniin, sillä naisten oikeuksien puolustaminen vaatii keskustelua uusien vallanpitäjien kanssa.UN Womenin apulaispääjohtajan Anita Bhatian mukaan on täysin mahdollista, että todella monet 20 vuoden aikana saavutetuista tuloksista, joiden vuoksi naiset ovat niin lujasti taistelleet, tuhoutuvat nopeasti. Bhatia kertoo myös, että naiset pelkäävät henkensä menettämistä, vapautensa rajoittamista, koulunkäynnin ja työskentelyn loppumista sekä lapsiavioliittoja. Uutisessa haastateltiin myös Tarja Halosta, joka toivoo Talibanin pitävän sanansa suopeimmista laista, mutta hän ei silti pysty olemaan kovin optimistinen sen edellisen valtakauden takia. 

Toivon todella, että ei tarvitsisi pelätä pahinta. Aika on varmaan ainoa asia, joka ratkaisee tilanteen, sillä kenelläkään ei ole todellisuudessa hajuakaan mitä tulevan pitää. Minun on kyllä toisaalta vaikea uskoa, että edellisen valtakautensa jälkeen Taliban vain olisi päättänyt olla omien sanojensa mukaan ”suopeampi”. Hyvä asia on se, että UN Women on päättänyt jäädä Afganistaniin taistelemaan naisten oikeuksien puolesta. Heitä hyvin todennäköisesti tarvitaan seisomaan Afganistanin naisten puolella. Erityisesti naiset ovat hyvin peloissaan oikeuksistaan, ja aivan syystäkin. On lähes mahdotonta asettaa mielessään itsensä heidän asemaansa, kun on elänyt koko elämänsä ilman pelkoa siitä, että omat oikeudet riistetään. 

 

https://yle.fi/uutiset/3-12069762